"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Dadus

2009. június 10. - Dharman

Ki ne ismerné a zsidó származású, állandóan miniszoknyában illegő, tüncimanci, flúgos dadust; Fran Finet. A Tv2-n futott és a Cool Tv-n még ma is futó világhírnévre szert tevő „szitkomról” szeretnék egy tágasabb ismerettőt írni. Aki még nem látott a sorozatból egy részt sem, annak csak annyit elöljáróban, hogy egy kellemesen üdítő sorozat ez, amin én már gyermekkoromban is jókat mosolyogtam. 

A sorozat 1993-ban indult, 1999-ben fejeződött be és 6 szezont ért meg.
Máris egy érdekességre hívnám fel a tisztelt olvasó figyelmét ugyanis a főszereplő színésznő neve Fran Drescher és a filmbéli családtagok nevei (Sylvia, Morty, Yetta) megegyeznek az igazi családtagjainak keresztneveivel.
A történet New Yorkban játszódik. Az első részben megismerkedhetünk Fran Finenal, aki szakít barátjával és ezzel elveszíti állását is (először ő mond fel, de aztán ezt visszavonja és hagyja, hogy a főnöke tegye ki a szűrét, ugyanis csak így kap végkielégítést). Ezek után kozmetikumokkal házal, és ekkor találkozik a pénzes és nőtlen vérbeli angol úriemberrel –mellékesen ő egy Brodway producer- Maxwell Sheffielddel (óóóó miszter sefíííííííííld). Maxwell épp dadust keres, mert 3 gyermeke mellett nem sok maradt eddig meg. Innentől kezdve a félreértések sorozata arra készteti Frant, hogy dadusnak adja ki magát. Természetesen gyorsan kiderül, hogy Fran csak egy házaló ügynök, de addigra már mindenki megszereti őt és elkezdődik mennybéli élete egy palotában.
A Sheffield házban él még a nagy pletykafészek Niles, a komornyik, aki már az első perctől kezdve Frain jó barátjává válik, és együtt keserítik meg Maxwell munkatársának Ms Babcock életét. Komolyan mondom, imádom Niles és Ms Babcock közötti helyzetkomikumokat. Mellesleg Babcock szerelmes Maxwellbe, így Fain megjelenése a házban erős féltékenységet vált ki belőle. Nem alaptalanul, mert Fain és Maxwell között is forr a levegő, de ezt nem merik egymásnak bevallani. Annyit elárulok, hogy fura párosításokat láthatunk 6 évadon keresztül.
Maggie Sheffield a legidősebb gyerek a családban és kezdetben elég félénk, de dadusunk kezelésbe veszi. Sokan azt mondják, hogy szép, szerintem meg… nem.
Brighton S. a középső gyerek. Engem nagyon irritál szegény. Egy elkényeztetett kis pöcs és szarok a poénjai.
Gracie S. A család legfiatalabb tagja. Anyja elvesztésétől kicsit elment az esze, így kénytelenek voltak pszihoapatológushoz járatni, amitől a kislány még agybamászóbb lett. Felnőttként próbál viselkedni, és gyakran utánozza Fraint is.
Fran anyja Sylvia egyik nagy kedvencem. A magyar szinkronja bántja a fülemet, de szerintem az eredeti is azt tenné, ugyanis ez a karakter visítozós…nem kicsit, és folyton zabál. Férjét, Mortyt az utolsó évadban láthatjuk csak, addig csupán emlegetik. Sylvia anyja, Yetta is gyakran feltűnik a sorozatban eszméletlen jó helyzeteket teremtve. Az öreglány vagy 90 éves, a cigi mindig ott lóg a szájában és hát női leszármazottai tőle örökölték a nagy hajat :D.
A helyzetkomikumok többnyire állandó gegekből nőnek ki, mint pl.:
-Fran amikor csak teheti kiválaszt egy embert a népes családjából és vele példáztat.
-Fran állandóan letagadja a korát.
-Mr. Sheffield mániája, hogy jobb legyen Andrew Lloyd Webbernél
-Sylvia betegesen szeret kajálni
-Niles gyakran állatokhoz (kutya) hasonlítja Ms. Babcockot
-Maggie szerencsétlenkedése a fiújaival
- Brighton állandó mű sajnálata, ha valami szörnyű csapás következik be
-Yetta szenilitása
A sorozatba rengeteg színész tűnt fel egy-egy rész erejéig, kezdve Pamela Andersontól, Elizabeth Tayloron át, egészen Whoopi Goldbergig.
A sorozat anno az Egy rém rendes család vetélytársa volt, azonban Al Bundy túlélte a dadust. Nem is értem, hogy hogyan. A Bundy család poénjai számomra nagyon erőltetettek, mégis 11-12 évadon keresztül futottak.
A Rém rendes családhoz hasonlóan a Dadus jogait is sok ország megvette (gondolom emlékeztek egy Rém rendes család Budapesten nevű borzalomra),  hogy készítsen saját magának egy dadusos sorozatot, le merem fogadni, hogy nagyobb sikerrel futottak, mint a magyar Bándy család, akik idő előtt otthagyva a magyar műsorsávot, ismeretlen helyre távoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr756582175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása