"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Another year but I am still Lost!

2009. január 04. - Dharman

Hamarosan indul a Lost (Eltűntek avagy Pokoli Éden) 5. évada az amerikai ABC csatornán. Egészen pontosan Joe amerikai nagybácsink január 21.-én este nézheti meg és másnap már küldheti is nekünk, hogy mi is láthassuk. Jöjjön egy kis felzárkóztató azoknak, akik eddig nem nézték és azoknak is, akik már nagyjából képben vannak.

A sorozat mára már népes rajongótábort tudhat magáénak a számos szakmai elismerésről –Golden Globe, Emmy – már nem is beszélve.
A sorozat különlegessége és sokrétűsége abból eredhet, hogy sokszereplős és ezen szereplők igazán eredetiek, érdekesek. A történet műfaja szerint dráma, ám mindenki találhat benne olyat, ami kedvére való (sci-fi, akció és bizony előfordulnak feel good, azaz lazítós, vicces részek).
Sokszor hangsúlyoztam már, most újra megteszem: a sorozat véges. 2004-ben indult és az utolsó részt várhatóan 2010-ben láthatják a rajongók. Erről kicsit később még szót ejtenék.
A plotról pár szóban: egy repülőszerencsétlenség túlélőinek a kálváriáját ismerhetjük meg, miközben a szereplők eddigi rejtélyes és sokszor csavarokban gazdag múltjára is fény derül.

A sorozat születése A sorozat megteremtésének gondolata 2004 januárjában fogant meg, amikor is Lloyd Braun - aki ez időben az ABC televíziótársaság szórakoztató műsorokért felelős elnöke volt, benyújtotta igényét egy olyan televíziós sorozat iránt, ami a Számkivetett, az Alkonyzóna, A legyek ura, és népszerű valóságshow, a Survivor ötvözeteként jellemezhető. Az ötletet Jeffrey Lieber dolgozta ki papíron, elkészítetve a leendő sorozat pilotját (próbaepizódját), s munkájának a Nowhere (Senkiföldje) címet adta. A producerek azonban lesújtó véleménnyel voltak a forgatókönyvről; végig sem olvasták, és már látták: ez nem fog működni.

J.J. Abrams, az Alias című sorozat alkotója kapta a pilot teljes újraírásának feladatát. Bár eleinte habozott, hamar megtetszett neki a sorozat ötlete, amikor megtudta, hogy ez nem csupán egy lakatlan szigeten játszódó túlélődráma, hanem sokkal több annál: különböző sci-fi elemek kombinációja is, ami egy misztikus hátteret ad a sztorinak. J.J. felvette a kapcsolatot Damon Lindelof íróval, aki ekkor a Bostoni halottkémeken dolgozott, majd összefogva vele, kialakította a sorozat stílusjegyeit, karaktereit, főbb momentumait. Gondolataikat egy tizenöt oldalas vázlatban összegezték, amit azonnal leadtak a csatornának. Meglepetésükre már másnap megkapták a nagy hírt: az ABC a vázlat alapján berendelte a nyitóepizódot. Elképesztő volt ez a tempó a csatorna részéről, lévén, hogy forgatókönyv helyett csupán vázlatot kaptak.

Egy rész felépítése
A Lost (forradalmi) újdonságainak köszönhetően érte el a sikereket, melyet több sorozat is próbált utánozni (Hősök) sikertelenül. Az egyes epizódok (ez a kifejezés ebben az esetben nem éppen szakszerű, mert a törtnet nem epizodikus, hanem folyamatos) előtt nincs főcím, hanem az epizód elején jelenik meg egy LOST felirat ami keresztülúszik a képernyőn. A részekben nagy hangsúlyt kapnak a visszaemlékezések (úgynevezett flashback-ek), melyekből a szereplők életét ismerhetjük meg. Hatalmas nagy fordulat volt, amikor a 3. évad utolsó részében egész végig azt hittük, hogy a főszereplőnk múltját látjuk, aztán a végén kiderült, hogy az már nem a sziget előtti múlt, hanem a sziget utáni jövő. A 4. évadra már keverték ezeket a vissza- illetve előretekintéseket, mely még inkább fokozta a történet érdekességét. Vajon most mit látunk…múltat, vagy jövőt? A Lostra nagyban jellemző, hogy a részek végén igazán anyázós Cliffhangerek, avagy csattanók vannak, amik tényleg nem lennének ennyire fotelhez szögezőek, ha egy egészestés filmet néznénk. A törénet zöme a szigeten játszódik.

Szereplők Az első három évad története alapján a légiszerencsétlenséget a repülőn utazó 323 személyből összesen 71 élte túl. Az első évadban felvonultatott 14 főszereplővel a szereplőgárda a második legnagyobb az amerikai televíziózás történetében. (A legnagyobb a Született feleségeké.) Bár a terebélyes stáb miatt a kiadások magasabbak a szokásosnál, a producerek szerint ezek bőven megtérülnek a történetvezetés így elérhető rugalmasságával. Bryan Burk, a sorozat ügyvezető producere elmondása szerint így „a szereplők árnyaltabbakká tehetők, az ábrázolható kapcsolatok – így például a szerelmi háromszögek – száma nő, a háttértörténet pedig mélyebb lehet.”

A szerzők az évadok során több szereplőt is kiírtak a sorozatból, egyrészt, hogy helyet biztosítsanak újabbaknak és ezzel frissítsék a történetet, másrészt, hogy így tegyék valószerűbbé a történetet. A korábbi főszereplők visszaemlékezéseken vagy látomásokon keresztül időről-időre felbukkannak. Érdekesség, hogy az eredetileg kiírásra szánt szereplőt, Jack Shapherdöt végül benntartották, mivel túl népszerűvé vált a nézők körében – így Boone Carlyle lett az első főszereplő, akitől megváltak. A történet szempontjából a kiírás leggyakoribb módja a halál; a halálokok között megtalálható a valódi baleset (Boone Carlyle) ugyanúgy, mint a félrevezetésből bekövetkező (Shannon Rutherford), de a gyilkosság (Ana Lucia Cortez, Libby), az élve eltemetés (Nikki, Paulo) és a tudatosan vállalt halál (Charlie) is előfordul. A szereplők rendszerint önös hibáikból halnak meg, csak egy szereplő halála (Mr. Eko) tudható be közvetlenül a sziget különös voltának. Két szereplő egyszerűen elhajózott a szigetről (Michael, Walt). Ezzel természetesen esélyt adtak nekik későbbi visszatérésre. Bár amint írva vagyon a Lostba bárki “visszatérhet”, köszönhetően a visszaemlékezéseknek és az idővel való játszadozásnak. Itt van még egy példa: a 3. évad utolsó részében bekerült a képbe egy koporsó, melyben nem tudtuk ki fekszik. A 4. évad utolsó részében kiderül melyik főszereplő vesztette életét, de ez a főszereplő az 5. évadban még végig szerepelni fog. Na most akkor hogy is van ez?

Az első évad története alapvetően a géptörzs túlélői szemszögéből ábrázolta a helyzetet; a további évadok új szereplői a farokrészben utazók (Ana Lucia Cortez, Libby, Mr. Eko) vagy már korábban is a szigeten élő személyek (Desmond, Ben, Juliet) voltak. Két új szereplő a törzsrész korábban a háttérbe húzódó túlélője (Nikki, Paulo) volt.

Néhány mellékszereplőnek ugyanakkora a szerepe, mint némely főszereplőknek: visszaemlékezéseik külön epizódban kapnak helyet (Rose, Bernard), illetve alakításuk kulcsfontosságú a történet szempontjából (például Danielle Rousseau). Számos szereplő a történet előrehaladtával egyre nagyobb jelentőséget kapó Többiek csoportjából való (Ethan, Alex, Tom). Néhány mellékszereplő rendszeresen feltűnik a többiek visszamelékezéseiben (Edward Mars, Cindy Chandler, Christian Shephard, Nadia).

Vannak szereplők akiknek még nem volt visszaemlékezése és a rajongók már nagyon várják, ilyen pl. Rousseau, aki időközben elhalálozott. A készítők azonban azt ígérik, hogy az 5. évadban megismerhetjük a múltját. Érdekes lesz.

Akkor most hány évad is lesz?
A 6 évadra tervezett sorozatból eddig 4 évad készült el. Az egyes epizódok a duplarészeket nem számítva 42 percesek. Az első évad 24, a második 23, míg a harmadik 22 epizódból áll. A további évadok az eredeti tervek szerint 16 részesek lettek volna, s így a sorozat végül 117 epizódot tett volna ki. A forgatókönyvírók 2007-2008-as sztrájkja azonban megakasztotta a Lost forgatását is; a kieső részeket mennyiségileg csak részben pótolják, s így a negyedik évad mindössze 14 részes lett, a fennmaradt 2 évad pedig 16-16 részes lesz. Melyeket ugyanígy januárban kezdenek majd el vetíteni. Mindent egybevetve a vetítés várhatóan 2010 májusában fejeződik be.

Végezetül itt egy kis összefoglaló a sori első 3 évadáról:

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr756582253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása