"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ogura Hyakunin Isshu 24. - Sugawara no Michizane

2013. április 14. - Hosokawagracia

Sugawara no Michizane korának neves tudósa volt, ám rosszakarói, élükön Fujiwara no Tokihiréval elérték, hogy a Kyūshū szigetén lévő Dazaifuba száműzzék. A kegyvesztett költő itt lelte halálát,azonban ezt követően a fővárost földrengés, vihar, és egyéb szerencsétlenségek sújtották, az őt Kiotóból kiebrudaló emberek pedig szépen sorban elhaláloztak. Természetesen mindezen szörnyűségeket Michizane haragos szellemének tulajdonították, ezért tiszteletére szentélyt emeltek (a szentélyről bővebben ITT), állítólagos bűneit eltörölték,

Régen az út több helyen is felajánlásokat tettek a megfelelő istenségeknek a biztonságos utazás érdekében. Ekkor használták a „nusa” nevezetű dolgot, mely apró szövet vagy papírdarabokból készült, és így festett:

nusa

A Tamuke Yama egyrészt egy narai hegyre utal, másrészt a tamukeru mint ige azt jelenti, felajánlani. A „kono tabi ha” jelentheti azt, hogy "ez alkalommal", de azt is, hogy "ez az utazás".

A Budapest-verzióról

Költőnk vol oly balga, hogy otthon felejtette a bérletét. Bízik a marcona ellenőr zord külseje mögött lakozó együttérző lélekben, és színes, őszi falevelekkel próbálja megvesztegetni.

Források

https://100poets.wordpress.com/2012/11/21/an-offering-to-the-gods-poem-number-24/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dazaifu

http://en.wikipedia.org/wiki/Sugawara_no_Michizane

http://en.wikipedia.org/wiki/Kitano_Tenman-g%C5%AB

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr686585599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása