"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

A Helyreigazító csoport

2010. június 19. - Dharman

Dick ezen rövid elbeszélése a Galaktika 52. számában olvasható magyarul. A cikk apropója, hogy idén ősszel érkezik a történet alapjául szolgáló film a mozikba The Adjustment Bureau címmel. A történet összefoglalása után az első trailert is megnézhetitek. Főszerepben:  Matt (Fucking) Damon.

Szép napnak indult ez is. Egy Hivatalnok idegesen járta az utcákat. Aztán ráförmedt egy kutyára. Ez nem is lenne még furcsa, de a kutya válaszolt neki.  Állítása szerint a T-137-es Szektorban ezen a reggelen helyreigazítást végeznek. A kutya egy Idézéskézbesítő.  Azonban hiba csúszik a számításokban és hiába tervezik azt ezek a fura emberek, hogy emberünk korábban beérjen a munkahelyére, az nem ér be. Amikor kisebb-nagyobb késéssel mégis beér, minden megváltozik. Szürke köd lep el mindent, az emberek megdermedve állnak és akármelyikhez hozzáér, elporhad.  Ed, a szerencsétlen, aki „adminisztrációs hiba” áldozata lett, teljesen kétségbeesik, majd kimenekül az épületből. Ellátogat feleségéhez, aki természetesen sültbolondnak nézi.  Amikor visszatér a munkahelyére, minden visszaáll a megszokottba, látszólag. Azonban észreveszi, hogy főnöke irodája és főnöke is megváltozott.  Aztán máshol is meglátja az apró változások végtelen sorát. Valaki(k) megmásítanák a valóságot? Talán a fehér ruhás emberek, akiket akkor látott, amikor rajta kívül nem volt más élő a munkahelyén? Kik ezek az emberek és mit művelnek a világával?

Lassan körvonalazódik, hogy kik ezek a rejtélyes emberek és mit akarnak. Céljuk nem kevesebb, mint hogy marionett bábukként mozgassák a Szektorban élőket. Ők alakítják a világunkat,

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr176583251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cella 2010.06.19. 17:27:50

Inkább más... Amikor Dick-et olvasol, olyan szürreális az egész, nyomasztó, de valahol meg ironikus is (legalábbis nekem ez a benyomásom). Ha ugyanaz a sztori egy amerikai köntösbe kerül, más hangulata lesz, sokkal inkább az összeesküvés-elmélet lebeg a szemed előtt, inkább félelmetes, ijesztő, nyomasztó... Más. Nem rosszabb, nem jobb. Más. Nekem a trailer alapján tetszik, sőt, a novellát is elolvasnám... Meg az a helyzet, hogy a novella és a film más műfaj... Másképp kell a néző/olvasó figyelmét fenntartani, mást lehet hangsúlyozni, mást kell láttatni. Sztem attól még ugyanolyan király lehet :) Csak úgy kell tekintened rájuk, mint két különálló mű, csak az egyiket inspirálta a másik.

Jamaal 2010.06.20. 09:42:13

dark city új köntösben

Vash 2010.06.20. 13:49:47

hát azt nem láttam :)
süti beállítások módosítása