"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Rejtett utalások az Arrested Developmentben

2015. január 19. - Dharman

A méltatlanul hanyagolt Arrested Developmentről (magyarul Az ítélet: család) már volt szó a Hereföldön, ezért remélem, hogy pár embert sikerült rávennem a sorozat megnézésére. Ha ez így történt, akkor jól tettétek, mert most egy kicsit mélyebbre ások és mutatok pár olyan momentumot, amit lehet elsőre ti sem vettetek észre.

A sorozat alkotója Mitchell Hurwitz ugyanis egy zseniális alak, aki még ezt a könnyed sorozatot is mérnöki pontossággal tervezte meg és tömte tele mindenféle utalással az elkövetkezendő történésekre és még attól sem riadt vissza, hogy keveseknek leeső belsős poénokkal is szórakoztassa magukat és a szemfüles nézőket. A sorozat előnye az, hogy nem gond, ha ezek nem esnek le, vagy nem vesszük észre őket, hiszen ezeken kívül is bőven lesz min nevetnünk. Jöjjön most 10 zseniális rejtett utalás a sorozat eddig elkészült 4 évadából.

1. Kitartás Surley Fünke!

1_2.png

1. évad 14. rész – Két epizóddal Maeby alteregójának hivatalos bemutatkozása előtt már találkozhattunk vele egy sulis poszetren, amely arra buzdította, hogy épüljön fel súlyos betegségéből (amit ő talált ki).

2. Buster elveszíti a kezét

3_2_.png

Toronymagasan a kedvencem Buster karaktere és ehhez Tony Hale játéka is nagyban közrejátszik (ne csak miatta, de nézzétek a Veep c. sorozatot). A Buster életét teljesen megváltoztató baleset – miszerint egy sárga csokornyakkendős fóka leharapja a kezét – is már jó előre meg volt tervezve és mire a 2. évad 11. epizódjában megtörtént, addigra már rengeteg arra utaló jelet felfedezhettünk.

1. évad 20. rész – Buster azt találja mondani, hogy "This party is going to be off the hook!" (nem tudom hogy lehetne lefordítani, hogy megmaradjon a szójáték). A poén onnan jön később, hogy balesete után a keze helyére egy kampót szerelnek.

2. évad 1. rész – A háttérben hallani, ahogy a TV-ben egy fókatámadásról tudósítanak. Amikor a tudósító azt mondja, hogy Meet one surprised bather, coming up.”, a kamera hirtelen Busterre tér át.

2. évad 3. rész – Amikor Buster rátalál elveszett kéz alakú fotelére, ezt mondja: Wow, I never thought I’d miss a hand so much.” (Hű, soha nem gondoltam volna, hogy ennyire hiányozni fog egy kéz.)

2. évad 6. rész – Buster nyer egy játékfókát egy horgászós játékgéppel (a narrátor szerint Buster had gotten hooked playing), ugyanebben a részben az öbölből kihalászott banán stand feliratából hiányzik egy darab, amit egy állat harapott ki (gyaníthatóan a fóka). 

2. évad 11. rész –  Buster és Lucille fotózkodnak a parton, miközben a háttérben feltűnik egy fóka a vízben. Később pedig idősebb George ezt mondja: “What if I never get a chance to reach out and touch that hand of his again?” Ugyanebben a részben láthatjátok a fenti képet, ami egy toborzó reklám, és Buster elég szerencsétlenül takarja el a szövegét. A rész végén Buster kezét végül leharapja a sárga csokornyakkendős fóka.

Ráadásnak egy különösen gyönyörű szójáték és irónia is egyben, hogy Buster életét a két Lucille határozza meg és egy elszabadult fóka harapja le a kezét, ami angolul "loose seal".

3. Dr. Blumen

3_1.png

2. évad 1. rész – Michael úton Phoenixbe felhívja a családját, de Dr. Blumen álnéven. Később az epizódban megszületik az első, de nem az utolsó Blue Man Group utalás, amit a fenti képen láthattok.

4. G.O.B. fia

4.png

3. évad 1. rész – G.O.B. kap egy levelet egy szervezettől, ami újra összehozza azokat apákat és a fiúkat, akik anno valamilyen okból különváltak egymástól. Ez félreértések egész sorát hozza magával, hiszen G.O.B. ismeri az apját, de az nem esik le neki, hogy esetleg van egy fia, aki őt keresi. A nézőknek már az első évadtól elkezdték csöpögtetni, hogy G.O.B.-nak valahol van egy fia, de csak ebben a részben derül ki, hogy ő nem más, mint Steve Holt(!). Előzőekben persze már találkozott is többször a sráccal, sőt egyszer meg is jegyezte neki, hogy hasonlít egy csajra, akivel anno randizott. A képen apa és fia, amikor még nem is sejtették, mellettük pedig egy szobor, ami azon gyermekek tiszteletére lett állítva, akiket elhagyott az apjuk. 

Ehhez jöhet még hozzá, hogy Buster igazi apjára is rengeteg utalást tettek a készítők, amíg először ki nem mondták a nyílt titkot a személyét illetően (még külön zenei témát is írtak hozzá, ami mindig akkor jött elő, amikor bedobták az utalást). Hab a tortán Maeby és Lindsay hovatartozása, amelyek jeleire szintén érdemes odafigyelni. 

5. Annyong bosszúja

5.png

 Lucille és George örökbefogadott koreai fia, Annyong, aki eleinte egy igen egysíkú, idegesítő karakter, de a 3. évad végére kap egy kis történetet, amiben kiderül, hogy bosszúhadjáratot folytat. Ezt már a második évadban is sejteni lehetett, amikor az igazi neve "Hello" fel volt festve a tönkrevágott, fagyasztott banán standra (amibe beleharapott a fóka) a 6. részben. A 3. évad 5. részében is elszórtak egy kis utalást a készítők, amikor a modelház falában bújkált a fiú, hogy megszerezze a Bluth család titkait. Ahogy a fal mögött (falban) volt, a narrátor téglaként hivatkozott rá. Két epizóddal előtte pedig egy "mole" felirató pólóban láthattuk, ami ugye téglát is jelent (azaz beépített embert).

6. Lindsay és a struccok

670.png

A karmikus következményeit láthatjuk Lindsay viselkedésének a 4. évadban, mindahányszor Lindsay kapcsolatba kerül egy struccal. Még az 1. évadban prédikált a lány Michaelnek arról, hogy jobban kellene törődnie a természettel. Erre Michael visszakérdezett, hogy mi a helyzet azokkal a struccbőrből készült csizmákkal, amik a lány lábán vannak. Lindsay erre azt mondja, hogy "Michael no one cares about ostriches." Így következhet be, hogy a 4. évadban összejön egy strucctartóval és több ízben is összetalálkozik struccokkal. 

7. Jég

jeg.jpg

Még mielőtt Jég, a fejvadász felbukkant volna, már rengeteg utalást tettek az érkezésére. A pilot epizódban G.O.B. azt mondja, hogy "We need ice", később pedig a Foreignertől a "Cold As Ice-t" énekli. Lucille is említi, hogy szüksége van jégre (még ha csak az italába is), aztán Jég végül a 2. évadban megérkezik.

8. Mr. F

tumblr_m97uvcdd5p1r3vpmzo1_500.jpg

A 3. évad 5. részében (a címe “Mr. F”) Rita, az értelmi fogyatékos angol ügynök – akiről még akkor nem tudjuk, hogy fogyatékos – Busterhez hasonlóan, szintén egy padon ülve üzen nekünk. Wee Britain feliratból csak a Wee Brain felirat látható, ami ugye azt jelenti, hogy aprócska agy és ezzel utal szegény lány állapotára. (Ezért a találatért hálás köszönet D. Ádámnak!)

9. Bluth házak Irakban

9.png

Már az első évad legelején elindultak arra is az utalgatások, hogy idősebb Geroge gyanús üzleteket bonyolít a tengerentúlon. A jelekből aztán szépen lassan számunkra is világossá vált, hogy házakat épített Saddam Husseinnek. Mik voltak ezek a jelek, amik idáig vezettek?

1. évad 5. rész – Idősebb Geroge a börtönben bevallja fiának, hogy elkövetett némi hazaárulást (lásd a képet fenn!).

1. évad 14. rész – Michael felfedezi, hogy a TV-ben mutatott Saddam-ház a megszólalásig hasonlít az ő modelházukra. 

1. évad 16. rész – A "bizonyítékos" hűtőládára írt szöveg visszafelé olvasva: 

9_1.png

1. évad 22. rész – Kitty megemlíti Michaelnek, hogy kitálal arról, hogy a Bluth család házakat épített a tengerentúlon és azokat eltitkolták az Egyesült Államok kormánya elől. Michael azt hiszi, hogy Kitty csak arra gondol, hogy a család legnagyobb bűne az adócsalás, aztán az epizód végére kiderül a teljes igazság.  

10. A 4. évad

Felesleges is a 4. évadból akármit is kiragadnom, hiszen minden egyes rész szinte minden egyes jelenete előrevetít valamit a nagy fináléra (Cinco de Cuatro), amit viszont már az első rész első perceiben láthatunk. Később is inkább úgy épülnek fel a részek, hogy mutatnak valami komikusat, de mégsem érted teljesen, hogy az a valami miért történt, majd a történet szépen halad vissza az időben és egyre jobban felépül a végső csattanója a poénnak. Pár példa. Ott van a Faceblock, vagy Lucille tárgyalása, amin senki nem jelenik meg. Vagy ott ül az első részben Tobias és Lindsay törökülésben a kanapén, ami már magában is vicces, de csak egy későbbi epizódban derül ki, hogy miért ez a fura pozíció kettejüknek.

130527arrested-development-episodic1.jpg

Ezek miértjeire tehát fokozatosan vezetnek rá minket, így mondhatjuk, hogy az egész évad egy többszörnézős (és minden alkalommal nagyobbakat nevetős) mestermű. 

 

Ráadásnak pedig egy random kikacsintás, mert ezekben sem szűkölködik a sorozat:

ad.jpg

(A bal oldali képen John F Kennedy Jr szalutál az apja koporsójának. A jobb oldalon Buster szalutál a katonáknak.)

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr407086249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkn 2015.01.19. 18:22:59

Lassan megint újra kellene néznem. Amikor ment a Comedyn, akkor szerettem meg ezt is. Egye poénok valóban az újranézéskor ültek igazán.
süti beállítások módosítása