"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

FRINGE – Érdektelenségbe fullad a kult-sorozat?

2012. december 15. - Dharman

Bár nem volt betervezve újabb Fringe cikk, hiszen az utolsó sorozatos posztban is promóztam és azóta azt is ígértem, hogy lesz Once Upon a Time kritika, ami viszont azóta sem... Három oka is van annak, hogy ismét ezzel foglalkozom és nem mással... Na jó először álljon itt két kép az utóbbi epizódból aztán mindjárt kifejtem a dolgokat.

Az okok tehát.

  1.  A nézettség csökkenése az előző évad óta sem állt meg és egyre vállalhatatlanabb. Ezt tényleg nem tudom hova tenni. Segítsetek!
  2. A második ok, hogy inkább erről írok és nem a Once Upon-ról az, hogy a Fringe "él". Részletek lent.
  3. Ismét kaptunk egy zseniálisan jól megírt/összerakott epizódot, tele easteregg-el, utalásokkal, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Az átlagnézettségek évadonként:

1. évad 10,02 millió
2. évad 6,25 millió
3. évad 5,83 millió
4. évad 4,22 millió

Az 5. évad részeinek nézettsége:

1. rész 3,12 millió
2. rész 2,98 millió
3. rész 2,64 millió
4. rész 2,55 millió
5. rész 2,58 millió
6. rész 2,47 millió
7. rész 2,70 millió
8. rész 2,71 millió
9. rész 3,13 millió

Mi lehet ennek a drasztikus csökkenésnek az oka? Az első évad epizodikus bontásban futott, azaz egy rész egy rejtély és a szereplők háttértörténetét alig-alig csöpögtették. Aztán a 2. évadtól szépen elindult a változás és onnantól már egyre kevesebb szerep jutott a rejtélyeknek, egyre több az összeesküvés elméleteknek, Observereknek/Megfigyelőknek és a főszereplők egy igen kalandos útra léptek. A probléma csak az, hogy ez a kalandos út lassan a Lost-hoz hasonlóvá lett, hiszen ha kihagytál egy-egy részt könnyen elveszíthetted a fonalat. Ez a 4. és 5. évadra már hatványozottan igaz. A nézettségcsökkenés egyik okának ezt látom. Szépen lassan egyre többen leszakadtak az átlagnézőkből. A néhol bugyuta feloldása a cliffhangereknek pedig már a komolyabb rajongók kedvét is elvehette. Ami érthetetlen számomra, hogy az utolsó évadra sem állt meg a csökkenés. Komolyan vannak olyanok, akik az utolsó 4 rész előtt kaszálnak egy sorozatot? Van, aki megnéz 96 részt, a maradék négyet pedig elhagyja? Persze szíve joga, de mégis mit várt, miért várt eddig? Minőségileg az 5. évad számomra nem rosszabb, mint a 4., vagy 3. Én voltam az, akinek például az első évad nem jött be annyira az epizodikusság miatt.

Ha már felvetettem az okok között és nem látom annak esélyét, hogy a közeljövőben írok róla, essen pár szó a Once Upon A Time-ról is. Az őszi sorozatfelhozatalban egyértelműen ez a show is ott van az első helyen. Kreatív ötletek, érdekes képi hatások pár jó színész és jó történet. A sok szereplővel a készítők láthatóan nem tudnak mit kezdeni és ez nagyon szaggatottá teszi az egészet. Sokszor érthetetlen, hogy mit miért csinálnak és az egy helyben toporgás érzése egyre erősebb, minden rész után (szörnyű volt látni például, hogy Jefferson karakterével nem tudtak mit kezdeni és ahelyett, hogy játszott volna, egy egész részen keresztül ide-oda szaladgált céltalanul). Ráadásul félévadzáró résszel visszajutottunk oda, ahol az első évadot lezárták. Persze most jön egy újabb bonyodalom, amit majd ki tudja merre fognak cibálni. Kíváncsi leszek. A Fringe azonban nem operál sok szereplővel, sőt egyre inkább azt érzem, hogy egy szereplő (Walter) köré írják már az egészet, amit üdvözlök. Kis érdekesség, hogy az évadot Vancouverben forgatták és épp itt készült a Once Upon A Time is, így nem csoda, ha találkoztok majd a két sorozatban ismerős helyszínekkel.

Végül a részről is essen pár szó, mert tényleg élvezettel néztem minden percét. A rádió, amit a zseb-univerzumból hoztak át Walterék elkezdett jeleket adni. Nosza rajta, keressük meg a jel forrását. Walter azonban kegyetlenül beállt az LSD-től és mindenféle hallucinációk gyötrik/segítik. Ezt mi is láthatjuk és végül ennek köszönhetően sikerül megfejteni a jelszót, amelyért cserébe megkapják az Observer srácot. A zseniális képi megvalósítás mellé piszok jó háttérmuzsikákat is válogattak, így az egész Walter szál számunkra is egy trip lesz (annál is inkább, mert sokszor mi sem tudjuk, hogy amit látunk, az most valós, vagy sem). Külön dicséret a rajzfilmszerű kitérőért amely Walter agyának működését vizualizálta nekünk. Monty Python? Egyszerűen tátva maradt a szám. Olivia és Peter nyomozása is haladgat (plusz a kapcsolatuk is), sőt ők azok akik célirányosan működnek, de az öreg nélkül semmire nem mennének (aki pedig ebben az évadban egy régi önmaga ellen küzd). Ez a rész még inkább tele volt az előző évadra tett visszautalásokkal, ami kellemes nosztalgiával töltött el. Kicsit az epizódszerkesztésre is visszatérve. Annyiban megtartotta ez az évad is az epizodikusságát, hogy egy részre egy küldetés jut és így haladunk szépen a végcél felé, ami az Observerek uralmának megtörése. A 9. rész végén lassan már láthatjuk a fényt az alagútban, még jó: már csak négy rész és lezárul a jelenleg futó legjobb sci-fi sorozat.

Az utolsó részt (amely az évad 13. része és a teljes sorozat 100. része lesz) január 18-án fogják sugározni. A dupla évadfinálé címe An Enemy of Fate. A készítők azt ígérik, hogy nagy durranásra készüljünk. Elmondásuk szerint ez lesz a legnagyszabásúbb és legdrágább epizód is egyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr786585341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

杏桃来春 2012.12.19. 02:22:35

"hiszen ha kihagytál egy-egy részt könnyen elveszíthetted a fonalat" Így jártam én is :) Az első évad nekem bejött, szeretem az ilyen rejtélymegoldós dolgokat :)

Róbert Mikus 2012.12.19. 18:53:23

Látod nem vagy egy elvakult scifi őrült és el tudod tölteni az idődet értelmesebb dolgokkal is! :) Szégyen!!! :P Nekem ez a sorozat az X-akták pótlék.
süti beállítások módosítása