"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ez történt 2011-ben – hírtarka Japánból

2011. december 06. - Dharman

Amikor úgy döntöttem, hogy készítek egy számvetést a 2011-es évről, nem is igazán gondoltam végig, hogy mi történt Japánban, csak a feladat végrehajtása lebegett a szemem előtt. Aztán a következő pillanatban természetesen bevillant, hogy hát igen, mindent lehet mondani erről az évről Japán szempontjából, de azt nem, hogy eseménytelen volt. Katasztrofális évet zártunk.

Természetesen elkerülhetetlen, hogy a tavaszi földrengésről, az azt követő cunamiról és az atomkatasztrófáról is megemlékezzek, mégsem erre szeretném kihegyezni ezt az írást. A sok szörnyűség, a katasztrófa hozadékai, ami a társadalmat, gazdaságot, politikát és az egész világot megváltozatta fontos persze és szerves része a 2011-es esztendőnek, de próbáljuk meg mégis lazábbra venni a figurát és a komolyabb dolgok mellé egy kis bulvárt is keverni.  Végigpörgettem tehát a kicsivel több, mint egy év hírrengetegén és szemezgettem a cikkek között. Az eredményt a tovább mögött olvashatjátok!

2010. december A tavalyi év egyik utolsó hírében találtam bizonyítékot arra, hogy az ősök szelleme máig él a japánokban. Az Asahi Shinbunnál megjelent cikk szerint egy 65 éves bácsit gyilkossággal gyanúsítottak meg, miután az a 73 éves szomszédja életére tört egy fakarddal, mely az áldozatnak hét napon túl gyógyuló sérüléseket okozott. A Sasaki-san azzal indokolta tettét, hogy idegesítette, ahogy a szomszédja macskája más gazdátlan macskákkal harcol, akiket szintén az öregúr etet. Sakaki-san állítása szerint nem akarta megölni a szomszédját, csak rá akart ijeszteni.

2011. január A kisebb nagyobb atrocitásoktól eltekintve jól indult az újév, hiszen a gazdasági elemzők arról adtak híreket, hogy növekszik a japán gazdaság, ugyanis növekszik az export, mindenki teszi a dolgát, szóval Japán a legboldogabb barakk a világon. Szintén az Asahi Shimbun írt arról, hogy Kawasaki városában mintegy 34 hektáron 100 ezer napelem-táblát használnak majd fel, hogy egy óriási napenergia-erőművet felépítsenek. Az országtól, amely a világon a legnagyobb mennyiségű atomenergiát felhasználó nemzetek élbolyában van, ez azért dicséretes. Arról nem is beszélve, hogy az elkövetkezendő tavaszi események után ezek a tervek a zöldenergia hasznosítására még nagyobb jelentőséggel fognak bírni.

2011. február A február is bíztatóan folytatódott, amikor az elemzők számításainak ellenére a vártnál kisebb mértékben csökkent a japán gazdasági teljesítmény. Az adatok megerősítették azt a tényt, hogy Kína megelőzte Japánt és a világ második legnagyobb gazdaságává lépett elő. A japán gazdasági miniszter, Yosano Kaoru szerint Japánnak ki kell használnia a közeli Kína erős növekedését. “Az a tény, hogy a kínai gazdaság jól teljesít, örömteli hír a szomszédos Japánnak. Szélesíteni kívánjuk a Japán és Kína között meglévő gazdasági együttműködést” – nyilatkozta a miniszter-san.

2011.március Március 11-én a Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű földrengés rázta meg Japánt, melyet hatalmas (néhol 10m-es) szökőár kísért. A japán meteorológiai intézet szerint ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés. Közel húszezer ember vesztette életét, százezernél több épület vált a földdel egyenlővé és bénult meg az élet. Rengeteg helyen leállt a termelés az energiaellátás nehézségei és a károk miatt. Az ezután következő atomválság pedig az egyébként is katasztrofális helyzetet még tovább rontotta. Nagy gyártók sorra állították le a termelésüket, voltak, akik egy hétre, de voltak olyanok is, akik egy, vagy több hónapra. Kan Naoto miniszterelnök elismerte: Japán a legnagyobb válsággal néz szembe a II. világháború óta.

2011. április A válság tovább súlyosbodik, miután a japán idegenforgalmi hivatal szerint áprilisban mindösszesen 296 ezren keresték fel az országot. Ez 62,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az év további felében a helyzet normalizálódásával a japán kormány próbálja a látogatók számát újra növelni, azzal, hogy tízezer ingyen repülőjeget ad a turistáknak. A kampány során egyébként 2012. április és 2013 márciusa közötti időszakra ajánlanának fel tízezer repülőjegyet a Japánba utazni kívánó külföldieknek.

2011. május Míg egyeseknek a nemzeti tragédia, addig másoknak az egyéni tragédia jegyében telt a május. Egy 24 éves férfit letartóztattak, amiért az megvert egy másik, 31 éves férfit egy yokohamai szállodában – adták ki a hírt a rendőrök az egyik közleményükben. A gyanúsított Tatsunori Konno volt, aki nekitámadt a férfinak, akivel épp randizott. Az eset furcsasága nem is ott kezdődik, hogy két férfi randizik, hanem ott, hogy az egyik nem is tudta, hogy a másik hímnemű. Konno ugyanis nőnek öltözve jelent meg a légyotton. „Amikor elkezdett tapogatni, pánikba estem.” – árulta el a rendőröknek Konno. A rendőrség szerint a két férfi már fél éve kommunikált egymással az interneten. „Pont úgy nézett ki, mint egy nő. A hangja, a sminkje, a testfelépítése, minden. Azután vált erőszakossá, miután rájöttem, hogy valójában egy férfiról van szó.” - magyarázta a zavarodott áldozat.
Konno-t már tavaly októberben is letartóztatták, amikor is egy hasonló szituációt követően levágott áldozata nyelvéből három centit. Akkor úgy volt, hogy nővé operáltatja magát és visszaköltözik Hokkaido-ra, ahol született.

2011. június Júniusra ismét egy „japános” hír. Nem lenni sztereotip, értem? Fülön csíptek egy 49 éves kawasaki-i férfit, aki nőnek öltözve lépett be egy közfürdőbe. Yoshio Okawara polgári foglalkozásként biztonsági őrként teljesít szolgálatot. Az eset idején vállig érő hosszú hajat-, szoknyát és kabátot viselt, ezért nem vette észre a recepciós a turpisságot, amikor az extrákkal felszerelt asszony belépett a női részlegbe. Ott levetkőzött és beült a fürdőző asszonyok közé. Aztán egyik nőnek gyanússá vált perverzünk, így jelentett a recepción dolgozó férfinak. A recepciós-san pedig feltartóztatta az identitászavarban szenvedő japánunkat addig, amíg a rendőrség meg nem érkezett.

2011. július Míg a turisták inkább továbbra is elkerülték Japánt, voltak, akiknek munkájukból adódóan kockázatot kellett vállalniuk. De mekkorát! Letartóztattak egy magyart a Narita repülőtéren, aki megpróbált illegális szereket csempészni Japánba. Június 18-án bukott le, amikor kiderült, hogy egy kilogramm kábítószert rejteget a gyomrában. Amikor a vámtisztek elkezdtek gyanakodni honfitársunkra, akkor már alhasi fájdalmakra panaszkodott a szerencsétlen és bevallotta, hogy hét külön adagban nyelte le a drogokat. A rendőrség szerint a fogás utcai értéke a 80 millió yent is elérheti, ami megközelítőleg 238 millió magyar forint.

2011. augusztus Kan Naoto augusztus 26-án lemondott miniszterelnöki posztjáról és helyére Noda Yoshihiko pénzügyminisztert szavazta meg a parlament augusztus 30-án. Naoto miniszterelnököt és kormányát több súlyos kritika is érte, amiért nem voltak képesek elvárhatóan úrrá lenni a márciusi események okozta felforduláson.

2011. szeptember Újabb személyes tragédia szenvedőalanyai lehettek, akik egyik csendesnek ígérkező csütörtök este ellátogattak az Aichi megyei Konan egyik gyorséttermébe, ahol egy felháborodott ügyfél állta el az egyik McDonalds drive-thru-ját közel két órán át.  Daigo Yumioka (38), az egyik alkalmazottal szemben vesztette el türelmét, amikor az egy pillanat türelmet kért az ügyféltől, mivel túl sok megrendelést kellett abban az időpontban az étteremnek teljesítenie. Yumioka bedühödött és elkezdett indokolatlan mennyiségű alkoholt fogyasztani. Mire a rendőrök kiértek, már annyira részeg volt, hogy odébb sem tudott állni. Üzletmenet zavarásáért tartóztatták le.

2011. október Jó hír! A Japan Times egyik októberi cikkében arról írtak, hogy a koriyamai óvodákban (Fukushima megye) már kültéri foglalkozásokat is rendeznek a gyerekeknek (persze csak szigorúan megszabott időintervallumon belül), mivel a sugárzás mértéke szépen csökken.

2011. november Év végére pedig kettő, ismét számunkra furcsa villámhír: Tendō városában kiraboltak egy rizsszállítót, mely 600 kilogramm “koshihikari” rizst szállított. A húsz zsák rizs értéke 160.000 Yen.

Szintén novemberben, letartóztattak egy irodai dolgozót Kadomában, miután lebukott, amint rejtett kamerákat telepített egy női WC-be.  A megélhetési-perverz Toshiyuki Morikawa (26) egy áruház mellékhelységébe telepítette a kamerákat, melyek felvételeit online árulta később. A rendőrség szerint két év alatt több, mint kétezer nőt sikerült lefilmeznie. Egy óra felvétel 10.000 yenbe került. Morikawa a nyomozóknak bevallotta, hogy a két év során több, mint 4,5 millió yent keresett össze.

2011. december Végül pedig jöjjön egy kis sci-fi. Japán és orosz tudósok egy mamut klónozását tervezik, egy szibériai leletből. A mamut sejtmagját egy olyan elefánt petesejtjébe ültetnék be, ami kihordaná a mamut bébit.  A procedúrához mindössze 2 év előkészület szükséges még, majd jöhet a 600 napnyi vemhesség. Ha minden igaz tehát, akkor ezt még unokáink is látni fogják.

Jól tudom, hogy egy év alatt nem ezek voltak a legfontosabb történések és még ha csak azokat is gyűjtöttem volna össze, mással sem foglalkozhattam volna hetekig. Sok minden történt Japánban is, itthon is. A fontosabb dolgokról bizonyára értesült mindenki és leszűrte a számára érdemi dolgokat. Remélem, hogy ebben a cikkben a komoly dolgok mellett sikerült pár hírrel mosolyt csalnom az arcotokra. Mert amikor nevetünk, velünk nevetnek az istenek is. Nem?:)

Forrás: http://www.asahi.com/
http://www.japantoday.com
http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/japan/index.html
http://newsonjapan.com/html/newsdesk/article/90948.php

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr276584641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása