"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

James Cameron – Avatar

2010. január 11. - Dharman

.

.

Egy igazán új moziélmény, James Cameron új filmje az Avatar. A 3D technológiához nem értek, viszont tény, hogy ez az újfajta mozivarázs, felejthetetlen élményt nyújtott számomra. Sajnos kétszer kellett nekifutnom, mert elsőre a gyomrom nem bírta a kamera folyamatos mozgását, nem beszélve arról az élményről amiben a 3D tökéletes, olyan szinten éltem át a vásznon történteket, mintha velem történtek volna. Kiderült hogy sem sárkányon repülésre, sem űrhajón utazásra nem vagyok alkalmas. Az első félórát szájtátva töltöttem a moziban, majd a maradék 2 és felet a hányingerrel küszködve, inkább csukott szemmel. Másodszorra már gyógyszerrel felszerelkezve érkeztem, és a siker nem is maradt el, végig élvezhettem az egész filmet. A történetről sokan mondják, hogy felejthető. Lehet hogy Pandora világa tette velem, de én végig azonosulni tudtam a Na'vi-k életfelfogásával, és életvitelükkel, és magával ragadott a történet is. Persze minden van benne, ami egy amerikai filmbe kell, szerelem, háború, jó és rossz harca, sírás, nevetés, és happy end:)

A történet nagy vonalakban a következő:

Természetesen a jövőben járunk. Főszereplőnk Sam Worthington, volt katona , akit egy háborús sérülés tolószékbe kényszerített. Ikertestvére tudós, aki Pandora bolygóján egy tudóscsoport tagjaként dolgozik. A csoport azon kísérletezik, hogy az ott élő Na'vi-k, és az emberek közös génállományából, olyan egyedeket fejlesztettek ki, akik teljesen úgy néznek ki, mint a bolygó lakói, és a vele közös génnel rendelkező ember, képes a tudatával a testbe kerülni, és azt irányítani. Egy rabló megöli Sam ikertestvérét, és mivel más nem tudja irányítani a testet, őt kérik meg hogy menjen el Pandorára és folytassa amit testvére elkezdett. Sam nem mintha túlságosan izgatná a dolog, elfogadja az ajánlatot, mert a rokkant élete, nem túl izgalmas, a haldokló földön.

Sammel együtt egy olyan világba érkeztem, amit nehéz szavakkal leírni. Egy bolygó, ahol gyönyörű erdők, vízesések, levegőben függő hegyek, világító nővények, és különleges állatok élnek. Olyan érintetlen természet ez, ahova az ember még csak behatolni készül, a maga technika és pénz orientált életével. A Na'vik teljes összhangban élnek a természettel, és az ott lévő élővilággal. Szerencsétlenségükre, a bolygójuk egy, az ember számára fontos érc lelőhelye. És az ember kérleléssel, vagy háborúval, de mindenképpen meg akarja ezt szerezni. A tudósok egyik feladata az, hogy rábeszéljék az ott élőket a távozásra hogy megkezdhessék a bányászatot. Ám a Na'vik nem igazán tudják befogadni magukhoz, a tőlük teljesen eltérő gondolkodással bíró embereket. Sam érkezése azonban fordulatot hoz. A bolygó istene Eva egy jelet ad, amivel, ráveszi a Na'vi-kat hogy fogadják őt be, és tanítsák meg őt arra, hogyan élnek ők. Sam aki az új testben visszakapja a járás képességét, egy teljesen új élet lehetőségét fedezi fel. Eleinte a tudósoknak is segít, akik próbálják védeni a világot, de mint volt katona a hadseregnek is szállítja az információkat. A hadsereg vezére tudni akarja, hogyha háborúra kerül sor, mi a Na'vik gyenge pontja. Idővel teljesen magával ragadja ez a másik élet, nem beszélve egy csinos Na'vi hölgyről, akit tanítójának neveznek ki. Végül rájön hogy választania kell melyik oldalra áll. Nem akarom a teljes történetet leírni, a lényeg az, hogy egy olyan háború alakul ki, ahol a látszólag teljesen esélytelen, nyilakkal felszerelt, nagyon naiv lényeknek kell szembenézni a legmodernebb fegyverekkel, és az emberi kegyetlenséggel.

 

Legyen ennyi elég, aki kedvet kapott menjen és nézze meg a filmet:) A történeten felül, olyan látványban részesültem, ami megdöbbentett. Pandora világa olyan tökéletesen van megalkotva, hogy úgy éreztem én is ott vagyok, és átélem mindazt a csodát, amit a bolygó nyújt.  Ha ez a mozi jövője, akkor izgatottan várom milyen meglepetésekben lesz még részem:)

Akit nem sikerült meggyőznöm, az ne is higgyen nekem, hanem higgyen inkább a saját szemének. Menjen el, és kizárólag 3D-ben, nézze meg a filmet. Sima moziban nem hiszem hogy különleges lenne ez a film, de ilyen formában nem szabad kihagyni! Az jegy ára megfizethető 1.800,-ft. Jó előre kell foglalni, és ha igazán jó helyen akar ülni az ember akkor pont középtájt foglaljon helyet. Először a második sorban voltam, és onnan nem volt tökéletesen élvezhető. A hátsó sor hátránya, hogy sokszor ott már nem teljesen tiszta a kép.

És legeslegvégül egy kép a két főszereplőről:

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr636582691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norubi 2010.01.12. 10:51:08

AZt nem tudjátok, hogy meddig játszák a filmet? Én úgy tudom, csak 13-áig, de más azt mondja, még sokáig. Ha csak holnapig, akkor én nem látom, max csak sima képpel.:S:S:S Remélem lesz hosszabbítás. A Sötét Lovagnak is két vetítési időszaka volt. Hát reménykedem, hogy Cameron van olyan pénzsóvár, hogy még egy kört ráverjen a nézőkre. :)

norubi 2010.01.12. 13:14:58

Köszi.:) Mindenképp beruházok rá, csak most vizsgák.:S

tomi 2010.02.21. 16:17:15

nekem nagyon tetszik ez a film remélem mindenkinek tetszik :)

Barby 2010.02.22. 15:03:36

sziasztok nagyontetszik az avatar

Julcsi 2010.02.22. 15:32:22

Szia Barby, örülök hogy neked is tetszik:)

sandorkavargat 2010.05.31. 19:09:57

moziba nem volt rossz... laptopon nagyon az lett volna

Mi volt eddig és hogyan tovább: 2011 « Hereföld blog 2011.01.01. 16:07:03

[...] James Cameron – Avatar [...]
süti beállítások módosítása