"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ogura Hyakunin Isshu 34. - Fujiwara no Okikaze

2013. július 24. - Hosokawagracia

A Heian-korban még nem volt olyan hosszú az emberek átlagéletkora, mint most. Ha valaki elmúlt 40 éves, már úgy tekintettek rá, mint meglett emberre, tízévente pedig megünnepelték, hogy ennyire hosszú élettel ajándékozták meg az égiek. Fujiwara no Okikaze azonban szemmel láthatóan nem repesett ettől a dologtól. Minden közeli barátja meghalt, s rettenetesen magányosnak érezte magát. Takasago fenyőiről ugyan úgy tartják, megvannak vagy 1000 évesek is, de velük mégsem nosztalgiázhat.

Takasago

Takasago a mai Hyōgo prefektúra Takasago városának környéke. Régóta híres a fenyőiről, és itt található a Takasago szentély is, ahol található egy fenyő, mely állítólag azóta növöget, mióta megalapították a szentélyt. Egy tőből két tövet hajtott, ezért a hosszú és boldog házasság szimbólumának tartják.

A Budapest verzióról

Költőnk egy budapesti romkocsma félhomályában mereng a régi szép időkön és az előtte álló magányos éveken. Közeli barátai mind meghaltak már, csak a sörpad és a pohár maradt neki, de azok csak némán hallgatnak.

Források

http://100poets.wordpress.com/?s=number+34

http://en.wikipedia.org/wiki/Fujiwara_no_Okikaze

http://takasagojinja.takara-bune.net/

Masahiko Yabunokoji: Chō gendaigo yaku hyakunin isshu

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr56585789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása