"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ogura Hyakunin Isshu 30. - Mibu no Tadamine

2013. május 29. - Hosokawagracia

Tada no Mibune korának elismert költője volt, egyike a Kokin Wakashū szerkesztőinek. Ahogy már említettem, a korban az volt a szokás, hogy a férfiak jártak a hölgyekhez, majd hajnal hasadtával távoztak is. Gondoljunk csak a 21-es versre, bár ott csak vár és vár a szegény hölgyemény a meg nem érkező úriemberre. Itt most nem ez történik: a találka létrejött, együtt töltött a pár egy éjszakát, s ha minden jól ment, még a 18-as karika is kikerült. Ám hajnalodni kezdett, s úriemberünk hazafele vette útját. Még a hold is hidegen, érzéketlenül nézett le rá a szomorú elválás apropóján. No de álljunk csak meg! Valóban a hold volt az? Esetleg szívszerelme viszonyult hozzá fagyosan, s dermedt meg ettől levegő, hold és minden egyéb? Valószínűleg így lehetett.

 A Budapest-verzióról

Költőnk együtt tölti valakivel az éjszakát egy vad buli után. Ám ahogy az éj s az alkoholmámor tovaszáll, úgy adja udvariasan-kimérten hősünk tudtára, hogy jobb, ha továbbáll. A fájdalom, hogy nem kell már, megvadult részeg, vak komondor módjára mar hősünk szívébe.

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mibu_no_Tadamine

https://100poets.wordpress.com/?s=number+30

Masahiko Yabunokoji: Chō gendaigo yaku hyakunin isshu

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr406585679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása