"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Ogura Hyakunin Isshu 26. - Fujiwara no Tadahira ( Teishin Kō)

2013. április 24. - Hosokawagracia

Fujiwara no Tadahira állítólag akkor írta, amikor Uda császár társaságában az Ogura-hegy környékén kirándult. Ez a hegy régóta híres a momijikről, melyek ősszel szép pirosas színbe váltanak. A nemesség körében nagy népszerűségnek örvendett, szívesen jártak oda gyönyörködni az őszi falevelekben. Így tett Uda császár is, aki a lélegzetelállító látványt fiával is szerette volna megosztani, ezért versben kérte (Tadahira által) a momijiket, hogy ugyan legyenek már szívesek, és méltóztassanak ugyanilyen állapotban maradni addig, ameddig visszatért fiával együtt.

A Budapest-verzióról

Túlbuzgó anyuka lestoppolja gyermekét, hogy ha már egyszer végre normális pofát vágott, fényképezzék le, így láthatja majd az épp jelen nem lévő apuka is.

Források:

https://100poets.wordpress.com/?s=number+26

http://en.wikipedia.org/wiki/Fujiwara_no_Tadahira

Masahiko Yabunokoji: Chō gendaigo yaku hyakunin isshu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr666585615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása