"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Szentek és démonok – Japán gótikus történetek

2012. december 01. - Dharman

A Fapadoskönyv.hu újabb hiánypótló kiadvánnyal örvendeztette meg a magyar olvasóközönséget, amikor egy kötetben kiadta a „japán Poe-ként” is emlegetett Izumi Kyōka négy legjelentősebb elbeszélést.

Izumi Kyōka (1873-1939) történetei sokhelyütt kísértetiesek és hátborzongatók, elgyönyörködtetik az olvasót a japán táj szépségében, majd hirtelen berántják őket egy őrült elvarázsolt világba, ahol senki nem érezheti magát biztonságban és mindenki gyanús. Groteszk írásaiban a természetfölötti és a mindennapi jól megfér egymás mellett és ez adja a könyvben helyet kapott négy elbeszélés sava-borsát is.

A sikerért meg kellett dolgoznia és ennek ellenére sem tudott nagyot robbanni a nem éppen rendszerbarát írásai miatt. Kyōka első művei iránt teljes volt az érdektelenség, de mestere Ozaki Kōyō nem hagyta magára és neki köszönhető, hogy végül mégis egyenesbe került írói karrierje. Első sikere a Műtő c. elbeszélése (Gekasicu, 1895) volt és A Szentek és démonok is ezzel az elbeszéléssel kezd. A négy közül főként ez a történet egy hatalmas társadalomkritika és fricska a Meji-korszak orra alá, középpontjában egy szerelmespár melodrámájával. A szereplők múltja bár nem makulátlan, az író nem ítéli el őket, hanem a rendszer defektusaiban keresi a problémák gyökerét és talán meg is találja azokat. A folytatásban talán a történetvázak hasonlóak mégis rengeteg különböző és elgondolkodtató képen keresztül jutunk el a tanulságig. Második története A Kója-hegyi szent ember címet viseli (Kója hidzsiri, 1900). Ebben az elbeszélésben egy fiatal férfi történetét ismerhetjük meg, aki letér a biztonságos útról és egy rejtélyes és vészjósló erdőn átkelvén találkozik egy nővel, kinek csábereje a szerzetesünket nagy próba elé állítja, amelyben komoly bajba kerül az önmegtartóztatásról tett szerzetesi esküje. A történet végére a vándor nem csak magával kapcsolatban lesz tapasztaltabb, hanem a mindennapinak nem mondható háziasszony valódi kilétére is fény derül, amely ez alkalommal is kilép egy transzcendens világba. Az Egy tavaszi nap c. elbeszélésének (Suncsu – Suncugokoku, 1906) szintén a vallás, a nő, az álom és a valóság kerül a középpontjába. Ezeket pedig szintén egy vándoron keresztül ismerhetjük meg, aki egy szentélybe érkezik, ahol egy magányos szerzetes elmesél neki egy helybéli legendát, melynek végkifejlete a vándor szeme előtt fog lejátszódni.
Végül a negyedik történet az Oszen és Szokicsi (Bakisoku kamonanban, 1920), mely az első három elbeszélés képeit idézi fel újra egy újabb (vagy talán a régi?) női –és férfisorsot bemutatva. A történet vége pedig megadja a kiadvány keretét, és ha mindez még nem elég, akkor ezután mind a négy elbeszélést részletesen elemzik egy külön fejezetben, melyből az elbeszélések még jobban megérthetők lesznek.

A szentek és démonok egy élvezetes, igényes, puhafedeles kiadvány, 301 oldalon, baráti 2500 Ft-os áron, de a Fapadoskönyv.hu-nál – jó szokásukhoz híven – e-book formátumban is elérhető 960 Ft-ért. Igazán értékes karácsonyi ajándék lehet azoknak a barátoknak, családtagoknak, akik nem csak olvassák a sorokat, de mögéjük is benéznek.

 

 

 

ADATLAP

Szentek és démonok – Japán gótikus történetek
Szerző: Izumi Kjóka
Kiadó: Fapadoskonyv.hu Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr196585323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása