"Egy őrült hangvételű, kellemes blog"

Hereföld blog

Magyar népi szokások 1.rész

2010. március 10. - Dharman

Bankrablás

Új-keletű hagyomány, amikor is a pénzből kifogyó magyar úgy dönt mégsem kölcsönt vesz fel, hanem elvesz erővel, bankból. Ez a hagyomány évszakra tekintet nélkül bármikor gyakorolható. Általában a családfő végzi, de ha beteg a szíve akkor az asszony is helyettesítheti. Egyik fajtája, amikor a gyermeket is visznek a pénzelőhelyre és vele terelik el a banki dolgozók figyelmét. A hagyomány gyakorlásának az sem akadálya, ha a bank zárva van, ilyenkor a hagyománytisztelő magyar lánccal összeköti az autóját és a pénzautomatát és próbálja a dobozt tőből kiszakítani. Az öltözet ilyen esetekben más fesztiválokhoz hasonlóan kirívó, így nem ritka a plázában símaszkban és kapucniban bankot raboló apuka sem. Ritkább esetben pisztoly használattal és csujjogatással is jelzik a szándékukat és az aktus elvégzésének fontosságát. Egyedülállók is gyakorolhatják és a mindenkori kisebbség is nemre és nyelvre tekintet nélkül. A hagyományt a popkultúra is népszerűsíti, legalábbis megemlékezik róla, elég csak példának vennünk az Emil.Rulez! - Hisztys a Rabolónő c. nótáját, melyben igaz nem éppen egy autentikus rablásról van szó, de azt hiszem ezt nevezik írói/költői szabadságnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://herefold.blog.hu/api/trackback/id/tr656582861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyar népi szokások 2.rész (A szavazás) « Vash kuckója 2.0: Hereföld blog 2010.04.13. 17:28:46

[...] részünkben a bankrablással foglalkoztam, ez alkalommal nézzünk szét, hogy mi a helyzet a magyar nép népszavazási szokásai [...]

Magyar népi szokások 5.rész (Az ősz) | Hereföld blog 2013.09.08. 14:14:35

[…] Magyar népi szokások 1.rész […]
süti beállítások módosítása